Välkommen till Ryssfemmor!


måndag 21 juni 2010

Osså lite Pele

Det går ju inte att ha en blogg om fotbolls-VM med Maradona och utan Pele.

Pele har inför VM ifrågasatt Maradonas förmåga att coacha ett lag.
Maradonas replik blev att önska Pele tillbaks till museet han kom ifrån.

Många av oss som knappt var födda när Pele hade sin karriär kan ju med relativt färskt minne ändå komma ihåg Diego Maradonas framfart även om vi mest såg honom under VM. På den tiden var det ju nästan bara brittisk fotboll på TV genom Tipsextra.

Om Maradona beskrivs som den fantastiske lille spelaren med tekniken och spelsinnet så beskrivs Pele ofta som spelaren med det fantastiska målsinnet och den mest komplette spelaren genom tiderna.

Maradona gjorde entré på de stora arenorna ungefär 1978 då han i sista stund petades från VM-truppen. Året innan spelade Pele sin sista säsong i New York Cosmos. En del av oss sörjde hans sista match hårt. Som ung vill man ju att sagorna ska fortsätta och fortsätta och fortsätta.

Så i stort sett spelade de under lite olika epoker. Pele gjorde också sin karriär i stort sett bara i Brasilien medans Maradona spelade i mer taktiskt drillade europeiska ligor. Båda spelarna togs dock mycket hårt av motståndarna och på den tiden small det betydligt hårdare kring benpiporna än det gör idag. Skillnaden idag är väl att glidtacklingarna är betydligt mer utvecklade och frekventa.

Jag håller dock Pele som favorit trots allt.
Att han var lite mer komplett med bollkontroll, fysik, skott och huvudspel gör att min röst faller på honom.
Det sägs att han kunde springa 100 meter på 11 sekunder. Med boll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar