Välkommen till Ryssfemmor!


söndag 13 juni 2010

Maradona och Argentinas skitläge

Maradonas show vid sidan om banorna fortsätter.
Han gör ALLT för att synas.

På något vis är det som att han aldrig riktigt växte upp och mognade.
Han är samme lille kille som hade världens känsligaste fötter och enorma balans men också ett labilt psyke och drogtycke.

Fotbollen förde honom till ära berömmelse och rikedom och utan fotbollen hade han troligen varit ett gatubarn eller en gaucho på Pampas.

Det har diskuterats mycket om Maradonas förmåga att coacha laget och det vi såg i VM-kvalet var inte särskilt bra. Nu inför VM har han definitivt haft en lekfull ansats i ledarskapet och han är otroligt närvarande med sina spelare.
Förmågan att peppa spelarna individuellt tror jag också är hans styrka.
Lyckas han kommer truppen att vara väldigt harmonisk och avslappnad för att prestera.

Han är ju också en ledare som spelarna kommer att följa. De kommer att göra allt för att få hans gillande och det behövs nog i ett lag fyllt av stjärnor.

Något som Maradona lyckas med är att avlasta stjärnorna, framförallt Messi, från mediauppmärksamheten. Han flyttar, likt Mourinho, fokuset till sig själv och gör en enhet av sig själv och laget som är mot världen.

Mot Nigeria såg spelet väldigt bra ut till en början. Delvis för att Nigeria nästan backade ur arenan. Efterhand hackade spelet en hel del och där visade inte Maradona något prov på annan coahcning än att hoppa frustrerat vid sidan om banan.

Frågan är vad han har för andra taktiska drag i sin verktygslåda än att förlita sig på individuella prestationer av stjärnorna. Det var ju så han själv spelade fotboll och det är något som jag tror ligger superstjärnecoacher i fatet.

Som superstjärna kan man ju alltid tänka sig "omöjliga" lösningar och då och då lyckas med dem...själv. Men hur förmedlar man ut såna direktiv till spelare som inte förmår utföra direktiven?

Argentinas skitläge är dessutom att de har fem stjärnforwards varav en är självskriven i laget. Nu gjorde Heinze första och enda målet mot Nigeria. Messi missade några fina skott. Higuain brände ett par kanonlägen.

Messi kommer att vara självskriven framöver men han kommer att spänna sig i ivern att bevisa för argentinska folket att han ger allt även i landslaget. Vi vet från säsongen med FC Barcelona att det betyder att han vill göra allt själv.

Övriga forwards slåss om speltid och Higuain har öppnat banan för Augero och framför allt Diego Milito. Dessa kommer i sin tur att nyttja varje sekund de får spela till att bevisa sin rätt att få spela från start och det gör de genom att prestera individuellt.
Jag tror att vi kommer att få se ett gäng enmansanfall från Argentinas sida framöver.
Kommer enmansanfallaren av dem alla, Diego Armando Maradona, att se detta och kunna ändra på det. Kommer han att vilja ändra på det?

Kanske gör Argentina ett tidigt ledningsmål och fyller på med ytterligare någon fullträff så att de kan spela ut och då löser sig det mesta. Om inte kan det gå illa för Maradonas Argentina.

Då kommer det inte att räcka med att dra åt sig uppmärksamheten från stjärnorna utan då krävs det riktig lagcoachning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar