Välkommen till Ryssfemmor!


söndag 7 mars 2010

Kaptenernas kapten

Under förra helgens ledarutbildning diskuterade vi lite om lagkaptener.
Vi pratade om hur de utsågs och om en målvakt kan vara lagkapten och lite om en lagkaptens egenskaper.

Det fanns en del olika varianter som tillämpades för att utse kapten.
En del lag fick rösta om vem som skulle bli lagkapten.
Andra lag fick välja bland några av tränarna utvalda kandidater.
I något fall hade kaptenen funnits länge i laget och blev kvar.
Det vanligast var att tränarna/ledarna utsåg lagkaptenen.

För min del så har jag alltid utsett lagkapten själv.
Lagkaptenen ska vara en person som kan verka mellan tränaren och spelarna.
Första och bästa egenskapen är att han är klok.
Sedan får han gärna vara kommunikativ på ett konstruktivt sätt.
Han bör också tänka innebandy litegrann som tränaren tänker innebandy. Om han inte gör det eller inte alls kan se innebandy på samma sätt som tränaren så bör han åtminstone kunna förlika sig med systemet och tränaren.

Lagkaptenen ska också vara en förebild på olika sätt.
Det är svårt att säga exakt vilka företräden som ska lyftas fram men en sak är viktigare än alla andra och det är förmågan att få de andra att prestera lite bättre. Lagkaptenen ska hjälpa de andra att känna sig trygga och i bästa fas för att prestera. För mig innebär det framförallt att lagkaptenen ska kunna kommunicera med omgivningen på olika sätt. Det kan handla om kroppsspråk, minspel och verbal kommunikation.
En lagkapten håller alltid huvudet högt.
Han är den siste som viker ner sig i en match oavsett hur det går.
Han är den som alltid driver på sina lagkamrater oavsett hur han själv känner det.
Lagkaptenen är den som kommuicerar till de andra vad laget ska göra och hur det ska göra. En kapten är den som spelar osjälviskt och som släpper bollen i rätt lägen och kan inte vara den som vägrar att passa bollen. I det faktiska spelet ingår också att vara den som fysiskt driver på hela laget med ett kraftfullt och självuppoffrande spel.

Kaptenen hjälper också de andra att kommunicera på ett sätt som får alla att prestera optimalt.

En kapten pratar alltid positivt till sitt lag.

En del spelare behöver drivas på och tryckas på lite hårdare för att tända till. Vilka detta är kan en kapten skilja från de spelare som behöver extra trygghet för att prestera.

Ibland kan laget behöva en uppsträckning när man märker att det inte är riktigt på tå. Då kan kaptenen ryta till och kanske även visa fysiskt vad som krävs för att vinna en match.

En lagkapten måste också kunna stå för det han säger på banan.
Ironiska eller sarkastiska kommentarer om misslyckade passningar eller skott från lagkamrater får ALDRIG förekomma från en kapten. Snarare är det kaptenen som ska bevaka att alla spelare kommunicerar positivt till varandra.

Jag har själv varit med om matcher där lagkamrater näst intill hånat andra i laget med kommentarer typ "Wow, han fångade bollen. Äntligen!" eller "Vad fan är det där för passning?". Såna kommentarer får inte gå obemärkta förbi som om de är något som tillhör spelet. Själv brukar jag vara förskonad från såna kommentarer, inte för att jag är felfri utan för att jag dels föregår med gott exempel och för att jag tagit tag i snacket tidigare.
Vad ska en spelare som hör en kommentar som den här ovan tänka och göra?
Vad kommer att hända med en spelare som hör en sådan kommentar?
Miljoner saker kan ju hända i huvudet på den spelaren men jag lovar att inga av dem kommer att vara positiva vare sig för spelaren eller för laget och knappast heller för den som fäller kommentaren.
Den som slår en dålig passning är den som allra bäst vet om att han slagit en dålig passning. Glöm aldrig det. Det bästa man kan göra för en spelare som slagit en dålig passning är att uppmuntra honom till att våga slå ytterligare en passning och visa att man har tilltro till honom och hans spel.
Som lagkapten får man gärna sätta sig vid en spelare som inte presterar sitt allra bästa och gärna dra ett skämt eller på något sätt visa samhörighet och gemenskap.

En lagkapten får inåt sett vara hur besviken han vill men utåt sett måste kaptenen vara stark och inte hemfalla åt negativa tankar och kommentarer.

Jag skulle bli grymt besviken om jag någon gång hörde en av mina lagkaptener fälla sarkastiska kommentarer eller göra sig själv större än han är och större än laget.

Lagkaptensbindeln är en ära att få bära och den äran måste man förtjäna.


Finns det fler saker att önska med en lagkapten. Ja, absolut...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar