Välkommen till Ryssfemmor!


onsdag 17 mars 2010

Farmarlag i seriesystemen ett otyg

I Göteborg råder rena kaoset i seriesystemet och serievinnande lag åker istället ur serier och poäng räknas ifrån och ingen har koll på vad som gäller.

I övriga landet har man tydligen inte samma problem.

Här nedan kan ni läsa en del av det som skrivits i ämnet på Innebandymagazinet.

Min åsikt är att farmarlagssystem bara funkar i slutna system där serierna lever parallella liv helt separata från varandra. Annars blir det bara ett enda stort kaos av alltihop.

Fråga bara IBK Göteborg vad de känner kring det som hände dem. Ni kan läsa om det här nedanför. Rena snurren, eller hur?

Men samtidigt. Om klubbarna kunde flytta sina gubbar mellan lagen i olika serier skulle Dahl och några till kunna ägna sig åt att manipulera seriesystemet på olika sätt så att allt blev totalt förvrängt. Seriesuveränen IBK Göteborg i division 4 Göteborg hade vunnit alla matcher eller som mest tappat en poäng när Dahl gick upp i trean och som av en händelse så föll division 4-laget mot superjumbon Utby med 1-8.

Tänk er att två-tre lag ytterligare strider om andraplatsen och så börjar seriesuveränen att "ge bort" tidigare givna poäng så att ett par av de två övrigt stridande lagen får gratispoäng" samtidigt som det tredje laget har förlorat sina två matcher mot suveränen redan.
Eller om det är strid på kniven om en serieseger och rätt vad det är så förstärks en klubb av spelare från en annan serie.

Det är ju inte så att det saknas lag som vill spela högre upp i seriesystemet än de gör.
Med nuvarande farmarsystem så gynnas bara storklubbarna som kan hålla kvar talanger hos sig genom att de kan lockas till att spela relativt högt upp i seriesystemet istället för att spela i en juniorserie eller i en reservlagsserie. Jag tror att det är bättre att det blir riktig konkurrens om spelarna genom hela seriesystemet än att det finns några få starka klubbar med alla talanger.

Dessutom riskerar man med detta system att skapa spelare som mest spelar för att glänsa själva för att få chansen i högre seriesystem inom sin egen klubb snarare än spelare som är laglojala.

Ett bekymmer idag är att många spelare som kommer upp i senioråldern slutar med innebandyn för att det inte finns plats för dem i seriesystemet. Seniorlagen räcker helt enkelt inte till för de unga talangerna och de slås ut.

Där har ju t.ex. Lindås Waves gjort en insats för sina unga talanger genom att många har kunnat spela tillsammans i klubbens division 3 lag. Det har möjliggjorts genom att klubben varit framgångsrik tidigare och har ett riktigt bra representationslag. Nu får laget dock inte den cred det förtjänar i och med att de inte kan avancera. De har deltagit utom tävlan så att säga.
Vore det då inte bättre om de unga talangerna spelade i andra klubbar och kanske då förstärkte t.ex. Ale eller Guldheden, för att nämna några, om de nu ska spela seniorspel alltså.
Om sedan storklubbarna vill ha duktiga unga talanger så får de ju i så fall hämta dem från den typen av konkurrenter istället för från egna led.

Förutom det idrottsliga så tror jag att fostran i en mindre klubb, där alla drar ett strå till stacken, kan vara nyttigt för en ungdoms personliga utveckling.
Många klubbar jobbar stenhårt för att få ekonomin att gå runt vad gäller kostnader för hallhyror, bollar, matchställ, sjukvårdsartiklar och allt vad det kan vara. Det arbetet kan jag ju tycka är nyttigt för en ungdom att delta i för att dels bidra men också för att se hur saker och ting fungerar.
Om storklubbarna med sina mer penningstinna sponsorer sedan vill lägga en slant för att hämta in en talang så kan det också innebära en slant in i kassan hos en mindre bemedlad klubb och då sprids välståndet inom innebandyn.

En annan aspekt är ju naturligtvis den att storklubbarna runtomkring har en egen ungdomsverksamhet som både bidrar och kostar pengar. I ärlighetens namn så är det väl till och med så att ett ungdomslag med föräldraledare bidrar mer till klubbkassan än vad laget kostar, beroende på hur stor gruppen är.
Storklubbarna vill ju förstås kunna suga ut det göttaste ur sina egna talangled och samtidigt få ut lite för de spelare de utvecklat som lämnar klubben. Idag går spelare över till nya klubbar utan att någon ersättning betalas ut. Vare sig till stora eller små klubbar.
Är det någon ersättning som erläggs så är det den av spelaren själv som måste betala medlemsavgift i kanske både den klubb han lämnar och den klubb han kommer till.

Det blir i alla fall spännande att följa vad som kommer att hända framöver inom Göteborgsinnebandyn.

IBK/IBF Göteborg har ju t.ex. ytterligare ett lag inom klubben som heter Björkekärr IBS.
Kanske dyker det upp nya klubbar i seriesystemet såsom t.ex. Lindås Seals, Partille Johnnys, Lerum IBK alt. Askimspojkarna, Pattillelirarna och FBC Aspen ?


Nya farmarlagsregler på gång

Göteborgs distriktsserier har varit ett stort kaos den här säsongen. Nu tar förbundet till sig av kritiken och kommer med en hel del förändringar.
- Vi vill införa effektiv speltid och sudden death i seniorserierna och ta bort farmarlagen från högsta distriktsserierna, säger förbundsbasen Ulf Widell till Innebandymagazinet.se.

Framför allt är det i division III Göteborg och division IV Göteborg som det varit turbulent. I division III blev det till slut serieettan Backadalen och seriefemman (!) Råda Portar som fick kvala till nya division I. Detta eftersom att serien innehöll flera farmarlag som inte räknades in i sluttabellen.

För IBK Göteborg slutade säsongen dåligt eftersom de trodde att de fick flytta spelare mellan sina lag även efter 31 januari. Men i själva verket innebär det att alla matcher Daniel Dahl spelade med klubbens division III-lag räknas bort. Poängavdraget gör att IBK Göteborg flyttas ner till fyran. Och eftersom att två lag från samma klubb inte får spela i samma serie så flyttas IBK Göteborgs serievinnande lag i fyran ner till femman.

- Vi har ett förslag som säger att vi ska ta bort farmarlagen från högsta distriktsserien. Vi vill då erbjuda lagen att bilda om sig i ett annat namn för att behålla sitt lag i division III. Det viktiga är nu att klubbarna kommer och röstar på vårt tävlingsmöte den 31:a mars.



Göteborg: ”Kan motionera om detta i mars

Klubbarna i Göteborg är fortfarande chockade över situationen som högsta distriktsserien befinner sig i. Men nu menar Göteborgs Innebandyförbund att frågan blir aktuell redan om två månader.
- Klubbarna kan motionera om detta i mars. Det är föreningarna som bestämmer hur vi ska ha serierna, säger förbundsbas Ulf Widell.

Pixbo Wallenstam har delat föreningen i IBK och IBF och har igång ett lag i superligan, division II och division V på herrsidan. På damsidan har de igång lag i elitserien, division I och division II.

IBF Göteborg (gamla Robertshöjd) har även de delat klubben i IBF och IBK och håller igång lag i division II, III och IV på herrsidan och damsidan har de lag i division I, II och III som exempel.

Om vi tar IBF/IBK Göteborg som exempel så kontrollerar de alla serier mellan division II och division IV på herrsidan och på damsidan alla serier mellan division I och division III genom att ha med ett lag i varje serie.
- Vår målsättning är att få in fler seniorlag och spelare i verksamheten igen och därigenom få en starkare serieverksamhet.

Är det rätt väg att gå att låta ett par klubbar i stort sett ha med lag i varje serie
- Är det två olika klubbar som IBK och IBF Göteborg så är det samarbetsavtal och inte farmarklubbar. Frågan är intressant och det är upp till våra föreningar som sagt att bestämma hur vi ska ha våra serier framöver.


Göteborgsmodellen för farmarlag är unik

Beskedet att matcher i division III Göteborg inte skall räknas har mottagits med stor förvåning både i Göteborg och i övriga landet.
- Det är faktisk klubbarna som en gång har bestämt att farmarklubbar får spela i alla serier. Det går att motionera om detta i mars om man vill, säger Ulf Widell kanslichef i Göteborgs Innebandyförbund till Innebandymagazinet.se.

Tillföljd av kritiken på hur tabellens utseende skall vara och att de två farmarklubbarnas resultat inte skall räknas med alls i den högsta distriktsserien i Göteborg och Bohuslän har distriktsförbundet i veckan för första gången gått ut med den uppdaterade ”uppflyttningstabellen”.
- Det är solklart, klubbarna har bestämt detta och klubbarna ska veta om det. I damtvåan är det faktiskt ännu större omkastningar i tabellen.

Antalet seniorspelare, seniorlag och seniorserier har minskat varje år sedan 1996 (ungdomsspelarna har ökat stort) men till denna säsong har den negativa trenden brutits.
- Ja, vårt mål är att öka antalet lag i seriespel. Vi vill få starkare serier, föreningar och bredda verksamheten. Tyvärr är det ingen som vågar prata om hur vi skall utveckla verksamheten för att nå dit. Vi välkomnar diskussioner och åsikter. Framförallt måste vi prata om hur vi skall undvika att fortsätta att tappa äldre spelare på både herr och damsidan, avslutar Widell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar