Välkommen till Ryssfemmor!


måndag 18 januari 2010

Regeringens jobbcoacher ett skott i foten

Regeringen satsar miljarder på att privata företag ska coacha arbetssökande till arbete. Som krydda på moset har man även infört interna coacher på Arbetsförmedlingen för att ha något att jämföra med.

Nu visar det sig att var 4:e arbetssökande får arbete genom de privata coacherna.

Tjohoooo, klackarna i taket. . . .eller?

Nja, jag vet inte det jag.
Även under de allra mörkaste åren har 30 % av de nyarbetslösa gått ut i arbete inom tre månader. Utan att det fanns en enda coach inom synhåll.

Förutom det så redovisas sämre siffror för coacherna anställda på Arbetsförmedlingen trots att siffrorna i praktiken är bättre. Då kan man krydda den statistiken med att de privata coacherna i stort sett bara arbetat med de helt nyligen arbetslösa jämfört med coacherna på Arbetsförmedlingen som fått en del långtidsarbetslösa att arbeta med.

Hörde dessutom Fredrik Reinfeldt skryta om att långstidssjukskrivningarna i landet minskat med 50 %. He he....vilken skämtare.
Det enda som hänt är att man har flyttat försörjningsbördan från sjukförsäkringssystemet eller Försäkringskassan till antingen A-kassan eller socialbidrag i bästa fall. I sämsta fall finns det nu en hel del familjer som knaprar på det sista av sitt sparkapital i väntan på den slutliga lösningen.

Eller har ni hört talas om mängder med människor som mirakulöst tillfrisknat efter regeringens satsning på arbetslinjen?

Nä, jag tänkte väl det.

Alltså jag har ingenting emot Reinfeldt och jag gillar definitivt inte Mona Sahlin bättre men jag tycker bara att det måste vara bättre att kalla saker vid sitt rätta namn och lösa rätt problem istället för att bara polemisera.

Många sjukskrivna är nog inte så sjuka som de tror men de upplever sig som väldigt sjuka. Många friskförklarade är inte heller så friska som det sägs. I vilket fall så tar det tid att återkomma till ett yrkesliv igen efter en längre tids frånvaro och det tar tid att hitta dem som kan återgå till arbete.
Dessa saker kan man ha respekt för när man ska halvera antalet sjukskrivningar i landet.

Respekt=Tid=Pengar.
Ska detta fungera måste resurserna läggas på rätt saker och då har man inte råd att skjuta sig själv i foten till att börja med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar