Välkommen till Ryssfemmor!


fredag 1 januari 2010

R.i.P. Rickard Fagerlund

Rickard Fagerlund var en otroligt karismatisk, viljestark och verbal förbundsbas för Svenska Ishockeyförbundet. Nästan varje vecka kunde man läsa om hans utspel mot allt och alla inom hockeyn. Det var en man som alltid var underhållande att lyssna på.
För två veckor sedan valdes han in i hockeyns hall of fame.

Under nyårsnatten avled han av en hjärtattack 72 år gammal.

Expressen har idag publicerat några av hans legendariska utspel och då på den tiden var de alltid kontroversiella men idag kan jag tycka att den gode Rickard väldigt ofta hade rätt. Inte i allt dock som ni kan se längre ner i utdragen.

Det coolaste är i alla fall när han beordrade OS-Guld 1994 och fick det!

14 juli 1998
Bakgrund:
Leif Boork, som då var klubbtränare i Norge, gjorde ett utspel om det utbredda supandet inom elithockeyn. Det fick dåvarande förbundsbaen Rickard Fagerlund att reagera starkt.
Fagerlunds ord:
- Boork försöker bara få uppmärksamhet. Det är inte så jävla lätt att få där han sitter i Norge. Och vi vet ju alla att Boork har en förkärlek för uppmärksamhet.

Min kommentar: Nu när Boork skriver i Expressen kan man se hur mycket uppmärksamhet han faktiskt kräver. Han sågar spelare till höger och vänster och kräver tränares avgång både här och där.

14 februari 1998
Bakgrund:
Efter fiaskot i Nagano och alldeles före VM hotade Rickard Fagerlund med att sparka dåvarande förbundskaptenen Kent Forsberg.
Fagerlunds ord:
- Vi gjorde en utomordentligt dålig och passiv insats.
- Nu får vi se om vi kan hitta en syndabock för misslyckandet här i OS. Vilket i och för sig inte leder nån vart eftersom matchen redan är förlorad. Men vår uppgift är att tänka på framtiden.

Min kommentar: Tja, Nagano var ju OS då Ulf Samuelsson visade sig vara Amerikan och alla svenska NHL-stjärnor åkte omkring och väntade på att den andre skulle explodera i någon slags fantastisk soloraid. Det hände aldrig och Sveriges bästa lag någonsin föll mot finnarna i kvarten.

20 januari 1997
Bakgrund:
Malmös mäkte hockeybas Percy Nilsson gjorde ett fränt utspel om att landslaget bör läggas ned. Det förstör bara för klubbarna, tyckte han.
Fagerlund ord:
- Hockeyvärlden består inte av en litet hörn längst ner i sydvästra
Sverige, den är mycket större än så. Percy talar för sin klubb och skiter
i svensk hockey.

Min kommentar: Utan landslag dör minst 50 % av hockeyintresset.

6 januari 1997
Bakgrund:
Rickard Fagerlund tyckte inte att svensk ishockey hängde med i den internationella utvecklingen och skyllde på tränarna. Något som retade upp hela hockey-Sverige.
Fagerlunds svar:
- Jag månar om svensk ishockey, inte om svenska tränare.
Och:
- Herregud, "Flygis" (Brynäs tränare Göran Sjöberg) var stolt när laget spelat grishockey, skjutit 13 ynka skott och vunnit med uddamålet mot AIK.

Min kommentar: 1996 kom Sverige 6:a i VM. 1997 tog vi silver och 1998 tog vi Guld. Sanningen är väl den att Elitserien har tappat väldigt mycket och utan våra bästa hävdar vi oss sämre än förr. Jag är benägen att hålla med Fagerlund om att ryggsäckshockeyn har en stor skara beundrare i svenska tränarkåren.

17 januari 1996
Bakgrund:
Hockeybassen Rickard Fagerlund riktade skarp kritik mot de finlänska stjärnorna i elitserien. Han beskyllde dem för att vara giriga och hävdade att de inte tillförde de svenska lagen mycket.
Fagerlunds ord:
- Finländarna är ett problem för oss. Det går inte an att förbundet
betalar klubbarna stora summor för att använda deras spelare i
landslaget, och klubbarna sedan använder pengarna till att avlöna sina
finska stjärnor. På så vis utvecklar vi Finlands ishockey, inte vår egen.

Min kommentar: Alltför många Elitserieklubbar tar in allt för många dussinlirare från andra länder istället för att satsa på sina egna duktiga juniorer.

20 augusti 1995
Bakgrund:
Rickard Fagerlund blandar sig i diskussionerna om övergångar i elitserien och manar till bojkott för att rädda ishockeyklubbar i nöd.
Fagerlunds ord:
- Agera, Rögle! Stäng av Jörgen Jönsson träning och spel med Färjestad.

Min kommentar: Jörgen Jönsson räddade Färjestad ur nöd i många år efteråt.

16 september 1994
Bakgrund:
Fagerlund beskyller Lundmark för att vara "illojal" mot sin arbetsgivare. Orsaken var att Lundmark tog NHL-spelarnas parti i konflikten med förbundet.

Min kommentar: Lundmark har aldrig varit särskilt smart.

4 April 1994
Bakgrund:
Lundmark var besviken över att förbundet stoppade NHL-proffset Mikael Renberg från spel i landslaget.
Fagerlunds ord:
- Passar inte galoscherna får väl Curre säga upp sig.

Min kommentar: Mikael Renberg blev nästan vald till årets rookie i NHL 1994. Priset gick till en kanadensisk målvakt istället - Martin Brodeur.


2 februari 1994:
Bakgrund:
Det bara kort tid kvar till OS, då valde Rickard Fagerlund att gå ut med en rubrik som diskuterades flitigt under veckorna i Lillehammer.
Fagerlunds ord:
- Ta guld (Curt) Lundmark, det är en order

Min kommentar: Lundmark förstod väl inte bättre och det här var coolt.

10 april 1993.
Bakgrund:
Förbundskapten Curre Lundmark kallade till presskonferense under München-VM för att berätta att Peter Åslin var så full att han skjutats hem i rullstold.
Fagerlunds ord:
- Lundmark tappade koncepterna.

Min kommentar: Otroligt att Fagerlund gav jobbet till Lundmark egentligen.

16 november 1992.
Bakgrund:
Rickard Fagerlund gjorde ett utspel om varför han INTE tyckte att damishockey skulle bli en OS-gren.
Fagerlunds ord:
- Damishockeyn tar bara resurser från vår manliga verksamhet. Det vore bättre om kvinnor ägnade sig åt att vara vackra.
- Ridning är en lämpligare idrott för kvinnor. Ishockey är en kraftsport med oerhört tuffa tag.

Min kommentar: Damishockey är jättebra. Man kan dra upp taktiska riktlinjer och göra instruktionsfilmer utan att behöva köra bandet i slow-motion.

25 februari 1990.

Bakgrund:
Rickard Fagerlund och Tommy Sandlin hamnade i flera olika bråk på kort tid. Under VM i Bern 1990 brann det rejält för hockeybasen.
Fagerlunds ord:
-Han är en jävla kärring!

Min kommentar: Jag gillade Tommy Sandlin.

2 mars 1990.
Bakgrund:
I en debatt om den svenska spelmaffian var Rickard Fagerlund upprörd. Han stred bland annat mot Tipstjänst, som senare blev storsponsor till Tre Kronor, om hur han "vill förbjuda spelarna själva att delta i spelverksamhet".
Fagerlunds ord:
- Jag vill inte höra spelare som i båset skriker: Fan grabbar, sätter vi en till har jag sju lakan. Vi måste få bort det snacket.

Min kommentar: Skrämmande att man fortfarande 1990 var tvungen att gå ut och säga detta i det offentliga rummet. Hur många tror att det inte förekommer spelskandaler inom svensk idrott 2010?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar