Välkommen till Ryssfemmor!


fredag 1 januari 2010

Härdsmälta

Mats Härd är en go kille som skriver artiklar i Göteborgs-Posten.
Lagom till Göteborgs-varvet brukar han skaffa sig en löpcoach som kan hjälpa honom att ta sig runt de dryga 21 kilometrarna och så får vi läsare följa hans snedsteg på vägen.

Tyvärr får vi även följa Mats snedsteg kring innebandyn då och då.

Det är nämligen så att om Mats fick bestämma så skulle idrottsvärlden ha stannat någon gång när han var ung, typ 1950. Därefter skulle inga nya idrotter ha utvecklats utan då skulle man ha fryst allt och sedan bara lirat ishockey, fotboll och kört med modern femkamp och möjligen också kast med liten boll och figuråkning.

Mats Härd är en av alla dessa surpösar som i alla sammanhang där chansen ges försöker att racka ner på innebandyn. Allra mest märktes alla dessa surpösar när Henke Larsson började spela elitinnebandy. Då pyste de alla ut sina mögliga åsikter så mycket de bara kunde. Pamela Andersson, som skriver i Expressen är en annan surpöse som borde återgå till att skriva knypplingstips i Amelia.

För att återgå till Härd så spådde han igår idrottsåret 2010.
Inte en rad om innebandy förrän man kommer till december då han klämmer fram att Sverige blir världsmästare igen. Nice, tänker man. Inte dumt att gubben har den kollen ändå. Men så fortsätter han återigen surmagat att det har varit en ännu längre transportsträcka då det nu ska vara 16 nationer med i VM.

Det må så vara att innebandyn är en växande sport internationellt och att Sverige fortfarande dominerar men så är det ju med de flesta idrotterna. Någonstans måste det ju börja och någon är oftast dominerande till en början.
England dominerade fotbollen, Kina dominerar fortfarande bordtennisen, USA dominerar basketen och basebollen. Kanada dominerade länge ishockeyn tills Sovjet gjorde entré i rinkarna på 50-talet.
1981, alltså 61 år efter den första internationella nationsturneringen i ishockey, tog Sverige silver i VM efter att ha förlorat med 1-13 mot Sovjetunionen. Snacka om att vara del av en lång transportsträcka.

Fortfarande är det Kanada, Ryssland, Tjeckien, Sverige, USA och Finland som är totalt dominanta inom ishockeyn. 6 nationer och de övriga göre sig egentligen icke besvär.

Lite Wiki-fakta ger vid handen att det finns en jäkla drös med ishockeyspelare i Nordamerika, drygt en miljon. I Europa är Ryssland störst med 77 000 licensierade spelare. Sverige har 67 585 licensierade hockeylirare.

Den första innebandyklubben i Sverige bildades 1979 och vi har nu ca 120 000 licensierade innebandyspelare i landet. Det internationella förbundet bildades 1986 och det finns nu 49 medlemsnationer och 277 752 spelare i världen. Sporten växer lavinartat både i Sverige och i världen. 2009 började man prata om att ge sporten OS-status, något som kommer att ge sporten en enorm skjuts framåt.

Idag är det bara fotbollen som är större i Sverige.

Fortsätter utvecklingen finns det ingenting som pekar på något annat än att innebandyn kommer att bli en av världens största idrotter.

Att som sportjournalist ägna sig åt att skriva nedsättande artiklar om innebandyn är inget annat än en jättelik mental och trovärdighetsmässig härdsmälta.

För övrigt älskar jag ishockey och jag gör det utan att känna någon motsättning mot innebandyn eller någon annan idrott heller för den delen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar