Välkommen till Ryssfemmor!


tisdag 26 oktober 2010

Korsbandsskador och innebandy

Hittar en krönika av Magnus Fredriksson på Innebandymagazinet rörande alla korsbandsskador som på senare tid drabbat innebandyn.

Magnus krönika är intressant och man bör läsa den och snappa upp vissa delar såsom t.ex. vilket skydd man har som spelare ifall olyckan är framme.

Sedan är det ju alltid svårt att veta den exakta orsaken till skadan och att den uppkommer just när den gör det. Olika sorters mattor och spelunderlag kan naturligtvis vara orsaker till skador.

Som av en händelse kopplar jag själv ihop två saker ur just Innebandymagazinet.
Det ena är en annons för ett par skor som ska ge ett grymt bra fäste och det andra är en artikel om att dameliten vill höja fysiken. Detta kopplar jag till en egen reflektion om hur jäkla fort det faktiskt går i innebandyn på elitnivå.

Jag tror faktiskt att många innebandyspelare faktiskt har rätt dålig koll på sin egen fysik och att grundträningen inte alltid är den bästa. Visst har man spelat innebandy i hundra år men man har ändå aldrig riktigt fokuserat på fysträningen. Många klubbar börjar nu bli mer och mer intresserade av att plocka åt sig de fördelar som faktiskt finns med att vara vältränade och då plockar de också in fystränare.

Fystränarna får köra sin del parallellt med innebandytränarna.

Nu är det ju så att det tar lite tid att bygga upp grundfysiken och då tror jag att det finns en del risker där med ökad träningsdos på kort tid.

Många korsbandsskador kommer ju också när fötterna "fastnar" i golvet och det uppstår vridningar i lederna.
Om skor och golv båda ger bättre fäste kan det ju bli noll utrymme för felsteg eller extra belastning och det kan ge ödesdigra följder.

Till sist så är alltså farten väldigt avgörande.
Många lag spelar idag med väldigt mycket press kring sargerna och lagen går in hårt i duellerna och det blir trångt trångt och där tror jag många spelare fastnar och drabbas av vridningar som ger korsbandsskadorna.

Allt detta tror jag hänger ihop.
Dålig grundträning som byggs på med ökad fys ger i första rummet utrymme för skador just för den ökade träningsmängden. På sikt när spelaren blir mer vältränad ökar farten och därmed också trycket på lederna i olika situationer. Kombinerar man detta med bättre fäste i skor och golv så är riskerna väldigt stora för skador.

Jag vill också passa på att slå ett slag för tidig fysträning för unga.
Det ÄR inte farligt att låta ungdomarna träna sin fysik lite även i unga år.
De KOMMER INTE att dö av det.

Det betyder INTE att man ska köra den svenska fotbollsmodellen och låsa in bollen i ett skåp för att istället köra fys utan det går att kombinera både fys, boll och framförallt lekfullhet i träningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar