Välkommen till Ryssfemmor!


fredag 12 februari 2010

Filmrecensioner. . .

. . .och recensenter.

Läste två filmrecensioner i G-P i morse.
Båda var gjorda av Mats Johnson.

I den ena toksågade han "The Wolfman" och i den andra haussade han "Himalaya, Where The Wind Dwells".

"Går det att få till någon trovärdighet i en film där Benicio Del Toro ylar och morrar medan han skuttar omkring på Londons hustak? Svaret på den frågan är. nej."
Skriver Johnson.

Om "Himalaya. . . " skriver Johnson såhär; "Jeon-Soo Il närmar sig dokumentären när han berättar om livet i en liten bergsby, där tiden tycks ha stått still i 100 år, i Nepal. Dit har en man från storstaden kommit för att, iklädd kostym, slips och rock, ge sig ut på en mödosam vandring genom bergsmassiven.
Vi förstår att den vilsne, tystlåtne och sorgsne mannen är på väg för att besöka en familj, frågan är varför?
Jeon Soo-Il har inte bråttom. Det får ta den tid det tar för pusselbitarna att falla på plats. Den lilla dramatik som finns i filmen gör regissören ingen större affär av. Himalaya, Where The Wind Dwells är en meditativ och långsam film, bedövande vackert fotograferad i knivskarpa bilder, nästan helt befriad från dialog. För den tålmodige blir belöningen stor. Filmen är berikande både för ögat och för själen."

Ärligt talat, varför recenserar den här snubben två så olika filmer?
Uppenbarligen älskar han socialrealism in i benmärgen och han verkar ju inte särskilt fötjust i fantasygengren. Han ser på en film som heter "The Wolfman" och söker efter trovärdighet. . . Jag lovar, i den här killens hem huserar inte Tomten på julafton och ska man dra en historia för honom så får den inte innehålla något roligare än en Försäkringskassehandläggare.

Han är uppenbart en kritiker som gått i filmkritikerfällan och sitter djupt fast i den gråa, tunga och trista skiten. Typiskt för den här typen är att de älskar ju mindre dialog en film har och ju mer långsam en film är. När alla andra somnat, eller gått hem, sitter kritikerna där och myser. "Det är bara jag som förstår det här. Bara JAG kan ta till mig detta. Jag är unik. Äntligen"....

Jag spanade in lite andra källor för att få reda på lite mer om filmerna och då kan man kika på IMDb, Filmtipset eller Rotten Tomatoes t.ex.
På IMDb har över 800 personer lämnat omdöme om The Wolfman och där landar filmen på 8.1 av 10. Koreanen landar på 6.1.
På Filmtipset.se landar båda filmerna på en trea.
På Rotten Tomatoes får Varulven 31 % (Inte så bra) och Koreanen finns inte ens med.

Min erfarenhet är att IMDb brukar hamna ganska rätt.
Filmtipset har ibland en rätt liten krets som har lämnat omdöme och då blir det lite skakiga omdömen. Rotten Tomatoes är en rätt ny sida för mig.

Jag säger nu inte att "The Wolfman" är en höjdarfilm och tvärtom för "Himalaya..." men det blir lite knpeigt när man läser två omdömen av samma kille på två så vitt skilda filmer.

Man kan väl säga att det gäller att hitta sina recensenter och sina filmer att recensera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar