Välkommen till Ryssfemmor!


lördag 11 september 2010

Storsinte Guardiola

Nedanstående text skrev jag som en kommentar på Robert Lauls blogg på Aftobladet.se
Jag använder det även hos mig och justerar texten lite och lägger till och drar ifrån en del.

Under sommaren har vi kunnat läsa om att snart sagt ALLA vill spela i Barcelona.
Så ville även Zlatan och han fick chansen. Han kom dit som en stjärna som kostat multum.
Han lyckades också bra till en början.
Det gick bra ungefär så länge som Iniesta spelade. Sedan började det att hacka även för Zlatan.
Men tills dess låg han i toppen av skytteligan.

Samtidigt inledde Messi mindre bra målmässigt. Eller hur?

Håller du inte med om att Barcelonas spel sedan förändrades så att nästan alla bollar började gå på Messi och att Zlatans roll förändrades?
Visst det är tränarens roll att formera laget och taktiken men inte enbart efter att EN spelare (Messi) ska göra mål. Barcelona vann sina matcher när det gick bra för Zlatan också.
Men när har du sett Zlatan Ibrahimovic spela matcher i linje med backlinjen utan att ha boll? Utom då i Barcelona när det inte gick bra för honom.
Var det inte som om taktiken blev att Zlatan skulle vänta på instick ifrån Xavi eller Messi eller inlägg ifrån Dani Alves? Insticken från Xavi sökte till 90 % Messi. Messi passar ju "aldrig" bollen. Alves inlägg sitter ju till 90 % fem meter över målet.

Det var Pep Guardiolas roll att hålla hela laget på spelhumör. Han misslyckades.
Självklart har ungtupparna Pedro och Bojan större tålamod med lite speltid. Jeffren däremot gick ju tidigt ut och flaggade för att han ville byta klubb.
Zlatan fick alltså en relativt fri roll inledningsvis men efterhand måste han ju ha upplevt något som han kände måste ha hänt Thierry Henry. Han ville inte vara med om samma sak.
Zlatan kom till Barcelona som en stjärna och han ville behandlas som en sådan.
Han har aldrig gjort någon hemlighet av att han vill bli störst i världen. Varför skulle han inte få konkurrera om den positionen med Messi när klubben nu köpt honom?
Hur hade Messi reagerat om han blivit utbytt när matcherna skulle avgöras?

Att Pep Guardiola NU gör ett "storsint" uttalande känns ju mer som den trögtänkte "Filosofens" sent påfunna moteld mot Zlatans kanonad av kritik. Han vill framstå som den kloke med vuxenperspektivet men hade han VERKLIGEN haft det hade han kommit med detta långt tidigare. Han har ju tjurat sedan i februari/mars.

Guardiola har inte skött det bra. Han klarade inte av att Zlatan utmanade honom om chansen att få bli nummer ett i FC Barcelona. Det må vara omoget av Zlatan men han är trots allt den han alltid varit på något vis. Varför skulle han läst mellan raderna att ingen får bli större än Messi i FC Barcelona och vad fick någon att tro att han skulle läsa det mellan raderna?

Fotboll är en lagsport och det gäller alltid att få ihop laget.
Sedan är ju laget fyllt av en drös individer. På något sätt så måste en lagledare få indivderna att göra mest av det de är bäst på. Att vara en del av ett lag innebär samtidigt att kanske inte alla kan göra det de gör bäst hela tiden på samma gång. Ibland måste olika personer få glänsa vid olika tillfällen.
När Messi inte glänste så skarpt i början av säsongen justerade Guardiola spelet efter honom. När Zlatan knappt syntes så blev han utbytt. In kom Bojan eller Pedro som såg ut att ha betydligt friare roller på banan. Det såg nästan ut som om någon (Kanske Guardiola) ville få Zlatan att framstå i lite sämre dager än vad som egentligen var fallet.

Guardiola hade kanske en plan om att försöka få Zlatan att bli lite mer ödmjuk och att acceptera att Lionel Messi är den unge världsstjärnan som klubben kommer att bygga kring i många år framöver. Zlatan hade sin roll i laget och Guardiola såg en nytta i att ha en annorlunda spelare att ta till men det gick inte att få ihop helheten. Du kan inte ha en världsstjärna som Zlatan i reserv att slänga in när du behöver förändra en matchbild ungefär som då Henrik Larsson hoppade in i Champions Leaguefinalen mot Arsenal.
Guardiola såg ett behov av en spelare som Zlatan när de höll på att förlora mot Chelsea i Champions League. Men hur får du en sådan spelare att må bra övriga tiden?

Guardiola insåg nog direkt när Zlatan klagade på sitt minskade utrymme att han måste göra något drastiskt. Att köpa in David Villa till ett lag som redan var fullt av forwards var ett sådant drag. Det var ett sätt att säga åt Zlatan att klubben inte behöver honom.

Det gick ju något rykte om att Juventus och Barcelona tidigt var överens om en övergång . . .

Zlatan ville hellre till Milan men Milan ville betala så lite som möjligt.
Så Zlatan förstorade, tillsammans med Raiola, upp problemen med Guardiola för att göra sig omöjlig i FC Barcelona. Klubben skulle bli tvungen att välja mellan Guardiola eller Zlatan. Utgången var given.

Genom att AC Milan fick Zlatan billigt kunde klubben också köpa in Robinho och därmed blev de en klubb som kan hota de bästa.

Stora affärer men den som startade karusellen var en osäker Pep Guardiola som inte klarade av att hantera den press som Zlatan satte på honom genom att klaga på att Messi aldrig passade bollen. Ni har ju alla sett bilden med Guardiola hyttandes med fingret mot Zlatan.
"Du ska inte tala om för mig hur laget ska spela!"
Zlatan går ifrån situationen med knutna nävar.

Ett flertal spelare i Barcelona har i dagarna gått ut och sagt att de aldrig märkt av någon konflikt mellan Zlatan och Guardiola. Hmmm....är bilden tagen när Zlatan körde egenträning eller?

2 kommentarer:

  1. En galet bra analys och det skulle verkligen vara intressant att se Laul kommentera detta på riktigt utan att leka martyr eller försöka skoja till det men tyvärr lär det inte hända.

    Hoppas läsa mer av dina väl reflekterade tankar i framtiden.

    SvaraRadera
  2. Robbie Lauler är hyfsat bra men ibland måste han nog ta ut svängarna för att sticka ut i journalistkretsar och det är väl då som det kan bli lite "lustigt".

    Du är välkommen tillbaks, jag ska försöka att hänga med i idrottssvängarna och fortsätta ge min syn på saker.

    //Anders

    SvaraRadera