Välkommen till Ryssfemmor!


tisdag 21 september 2010

Det var bättre på Adriano Panattas tid . . .

Minns ni den gubben?
Adriano Panatta.
Klart ni gör säger alla födda före 1970.
Vem f-n är det säger alla yngre.

Han var en av världens bästa tennisspelare på 70-talet och då främst 1976 då han vann Franska Öppna mästerskapen i Paris. Han var också en stilbildare med ett elegant spel byggt på serve och volley i en tid då tennisspelare smekte iväg bollarna med mjuka och graciösa rörelser. Graciösast av dem alla var just Adriano Panatta.

Han är den ende spelare som har slagit Björn Borg i Franska Öppna och det gjorde han två gånger, 1973 och 1976. Det var också 1976 som han nådde som högst i sin karriär efter att det året ha vunnit Franska mästerskapen och Davis Cup.

Och det är just Davis Cup som får mig att skriva detta inlägg.
Sverige slog ju just Italien i Davis Cup i helgen.
I en tät match vann Sverige med 3-2 efter att Robin Söderling vunnit sina två singlar och vårt dubbelpar lyckats vända ett 0-2-underläge till vinst.

Sveriges andra singel spelade av Andreas Vinciguerra som förlorade sina matcher mot italienarna Bolelli och Fognini. Det är väl kanske just dessa namn som får mig att tänka på att det var bättre på Adriano Panattas tid.

Bolelli och Fognini. Är det killar du har hört talas om?
Nej, jag tänkte väl det.
Ok, alla måste ju börja någonstans men dessa killar är 23 och 24 år och rankade 71a och 109a i världen. Italien är rankat som 19e land i världen.

Sverige hankar sig fortfarande fram och är lite bättre på en elfte plats med bra draghjälp av vår ende världsspelare Robin Söderling.

Ok, Italien och Sverige är lite bleka just nu men det finns ju andra världsstjärnor såsom Rafael Nadal och Roger Federer säger ni. Jo jo jo, dessa känner ju alla till.
Men i övrigt.
Frankrike och Argentina spelade semifinal i Davis Cup.
Frankrike, som är rankat sjua, slog tredjerankade Argentina.
Känner ni till Arnauld Clement, Horacio Zeballos, Gilles Simon och Eduardo Schwank?
Ja, ni som följer tennisen känner ju såklart till dessa spelare en del. Främst de franska som ändå varit och är uppe bland de tio bästa i världen. Argentinarna är rankade kring 30-40 plats.
Men nog måste jag ju ändå få säga att dessa spelare är väldigt anonyma jämfört med spelarna förr.

Jag såg ett litet klipp ifrån finalen i US Open mellan Rafael Nadal och Novak Dokovic och det visade matchens bästa boll.
Tragiskt.
Jag tycker uppriktigt synd om dem som gillar tennis.
Bollen gick över nätet fyra eller fem gånger och det kom att bli matchens bästa boll.

Det är ju inte konstigt ifall spelarna av idag är anonyma. Du får ju aldrig se dem spela grundspelet utan allt handlar ju bara om serve och volley. Eller kanske till och med bara om serve och retur eller i värsta fall bara serve.

När Adriano Panatta blev stilbildare var racketarna enkla små träpinnar med ett nät och du hade en träffyta som var ungefär 3 cm bred och du kunde inte klappa på för kung och fosterland hela tiden. På den tiden var du tvungen att spela dig till ett nätläge. Idag kan vilken tvåmetersidiot som helst skicka upp racketen i luften och slamma till bollen innan han kliver fram och mördar den ynkliga returen. . . om den ens kommer.

Tyvärr mördar detta spel också intresset och därför var det bättre på Adriano Panattas tid.

3 kommentarer:

  1. Det här är bara att hålla med om.

    Servandet har dödat tennisen sedan länge.
    Om vi skulle spela fotboll på samma sätt skulle det vara som om målvakterna stod och sköt långbollar mot varandra hela tiden.

    Bra blogg!

    Johan

    SvaraRadera
  2. Snygga kortbyxor de hade förr.

    Musse

    SvaraRadera
  3. Tack så mycket. En gör så gött en kan.

    Bra liknelse med fotbollsmålvakterna! ;-)

    Ja, på den tiden var kortbyxor kortbyxor och inget mellanting.

    //Anders

    SvaraRadera