Välkommen till Ryssfemmor!


fredag 20 november 2009

Det egna ansvaret och sportsmanship

Domaren Martin Hansson hängs för att han OCH hans domarteam missade Thierry Henrys hands i kvalmatchen mot Irland. Fullt förståeligt eftersom hela arenan verkar ha sett Henrys handfasta ingripande. ALLA protesterade och fransmännen såg mest ut att skämmas.

Henry erkände direkt efter matchen att det var hands.

Tja, vad ska man säga?

Jag har sedan Henrys dagar i Arsenal älskat killens sätt att spela fotboll. Han har dessutom verkat vara en spelare utan divalater. Men nu fick han en stor FET plump i protokollet.
Det går ju inte att springa omkring och ta till alla möjliga tjuvknep du kan under devisen "Så länge domaren inte ser det är det ok".

Idrotten har förlorat en enormt viktig beståndsdel när idrottarna inte lägre spelar ett rent spel.
Det är väl därför man har regler eller?
Någonstans i en idrotts begynnelse så sätter man grundreglerna och sedan utvecklas de lite bit för bit. Men "The Gentlemens agrement" är att man håller sig till reglerna annars blir det liksom en annan sport än den vi gav oss ut för att utöva.

Tänk om handbollsspelare som hoppade in mot målgården för att göra mål kunde råka ut för att motståndarna drog dem i fötterna. Eller om golfare kunde skriva i egna scorer lite som de kände för det. Eller om ishockeyspelare kunde sätta motståndarnas bästa spelare ur spel genom att våldsamt hugga med klubban efter deras hälar. Boxare skulle kunna ha hästskor i handskarna och fäktare skulle kunna ha elektriska anordningar för att själva markera träff.
Allt ovanstående har hänt och händer fortfarande fast, utom i hockeyn, möjligen i andra former.

När man börjar med en idrott bestämmer man sig helt enkelt för att spela enligt vissa regler.

En regel i fotboll, en ganska väsentlig regel, som hörs till och med på namnet, FOTboll, är att man inte tar bollen med händerna.

Thierry Henry bröt mot denna regel å det grövsta vid inspelningen till Gallas avgörande mål mot irländarna. Han verkligen STOPPAR bollen medvetet med handen och passar in den i planen där Gallas dyker upp. Efter målet springer han jublande som en dåre för att fira målet.
Gallas ser ut att rodna lite efter allt måljubel men vad hjälper väl det.
Målet kommer för alltid att besudla fransmännens idrottssliga minneskavalkad och enligt Murphys lag kommer deras övriga fotbollslycka att förminskas hädanefter.
Har ni t.ex. hört talas om Rivaldo efter att han filmade att han blivit träffad i huvudet av en boll så att turken som sköt bollen blev utvisad?

Näe, det här duger inte Henry. Du borde ha erkänt din hands direkt och gett irländarna en ärlig chans att spela om VM-platsen. Nu är det du, Maradona, Johan Tumba, kanadensiska hockeylandslaget, Boris Onisjtjenko,Ludmila Enqvist, Mühlegg m.fl. som sitter i samma båt. Det var inte där jag hade förväntat mig att hitta dig.

Mats Wilander är killen som fler idrottare borde ta efter.

Vad Martin Hansson höll på med när Henry spelade handboll. . . tja, det vete gudarna?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar