Välkommen till Ryssfemmor!


söndag 27 december 2009

Lite blandad sportkompott och idrottspolitik

Idag möts Drott och Redbergslid i handbollseliten.
Vilken otrolig klassiker det är egentligen.
Detta Drott som alltid kommer tillbaks.
När Magnus Andersson slutade var klubben riktigt illa ute och jag tror till och med att han gjorde en liten comeback som spelare där ett tag. På något vis så lyckades klubben hänga kvar i eliten och är där ännu. I dagsläget så ligger Drott faktiskt före Redbergslid i serien också och de har en diametralt motsatt riktining i tabellen. Drott vinner och är på väg uppåt samtidigt som RIK förlorar och faller som en sten i tabellen.
Nu vet jag inte hur det är med Drott men jag har en känsla av att de kör med mycket hemvävt i sitt lag. Alltså egna talanger som de har utvecklat. RIK gör ju absolut det och deras satsning är ju att likna med den som IFK Göteborg gör i fotbollen.
Satsningar som jag verkligen gillar.
Man skapar en klubbfilosofi, bygger upp en stark organisation med struktur av ledare och stödresurser, man ordnar sponsorer och övriga förutsättningar. Sedan odlar man sina talanger och låter dem utvecklas i en trygg hemmamiljö. Man odlar och vårdar och ömmar och vårdar igen och stöttar och utvecklar. Till slut så har man en idrottsfabrik som föder talang efter talang till större uppgifter. IFK Göteborg har bevisat att det går. Redbergslid gör det också. Modo är en annan klubb som jobbar på samma sätt.
*******************************************************************************
Imorgon möts två andra giganter och då handlar det om Superligan i innebandy där AIK tar emot Warberg i ett prestigaladdat möte.
AIK har precis förlorat mot Storvreta med 7-10 och vill absolut visa var skåpet ska stå.
Warberg har haft många skador i laget och har varit lite mätta hela säsongen men nu kommer de äldre lirarna att tagga till ordentligt i mötet med mästarna. Det är dessutom en TV-match där alla kommer att vilja göra sitt yttersta. Jag kommer definitivt att bänka mig framför den sändningen. . . . (Om nu inte familjeöverhuvudet har annat planerat ;-) ).
*******************************************************************************
Fångar upp en nyhet om att Heerenveen har lagt ett bud på 6 miljoner på Philip Haglund.
Jajamensan. 6 miljoner på Haglund.
Shit pommes frites!

Ok, 6 miljoner är mycket stålar. En innebandyklubb skulle kunna drivas i flera år på de pengarna. Likaså med en handbollsklubb.

Heerenveen känner jag ju till som en klubb i Holländska ligan.
Men who the fuck är Philip Haglund?

Jo, han är en mittfältare i Brommapojkarna. En 22-årig mittfältare i BP.

Det är ju helt f-ing unbelievable att en klubb kan betala så mycket för en dussinlirare i allsvenskan. Hur mycket lånade pengar är det engentligen som omsätts inom fotbollen?
Var och varannan klubb går på knäna och riskerar konkurs men spelarköpen haglar och spelarlönerna slår i taket.

Likadant är det inom ishockeyn och tydligen även inom den ryska bandyn numera.
De ryska klubbarna har fått släppa sina svenska stjärnor. Inom ishockeyn har vi på nära håll AIK som är på ruinens brant. Malmö låg risigt till för ett tag sedan. Exemplen är många.

Såg på juniorkronorna när de utklassade Tjeckien igår med 10-1 igår.
Tjeckerna var det sämsta hockeylag jag någonsin sett och då har jag ändå sett Malmbergets AIF möta Gimonäs i typ division 18 i Sverige. Tydligen så lämnar tjeckiens största talanger landet tidigt för att spela i de transatlantiska juniorligorna och då spelar de inte i juniorlandslaget.
Förutsättningarna för de tjeckiska elitlagen är så usla att de inte kan behålla sina inhemska stjärnor och därför blir det så.

Hur kommer det sig att danska Bröndby, FC Köpenhamn och de andra kan plocka svenska talanger till sig på löpande band. Varför sticker unga svenska handbollslirare utomlands direkt?
Pengar naturligtvis.
Det finns mycket bättre förutsättningar för att göra pengar utomlands och därför drar man.
I dansk idrott är beskattningsreglerna förmånliga och därför kan vi inte behålla konkurrenskraften gentemot dem.

Det här fenomenet finns även inom näringslivet och inom kulturen så Sverige håller verkligen på att bli ett B-land att leva i. Men vi HAAAAR ju så fin och unik natur. . . . eller hur?

Jag ska forska vidare i detta och återkomma. . . .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar