Välkommen till Ryssfemmor!


fredag 28 januari 2011

Måtte Stieg Larsson få vila i frid snart

Bråket efter Stieg Larsson har blossat upp nu i veckan efter att Eva Gabrielssons bok "Millenium, Stieg och jag" kommit ut. Eva Gabrielsson har i boken önskat att göra upp med Stiegs barndomsfamilj, främst brodern Joakim som frontat i konflikten.

Jag har ingen aning ifall hon lyckas med det. Boken intresserar mig inte såpass att jag kommer att öppna den.

Ifrån sidan kan man ju bara konstatera att det alltid är tragiskt när saker och ting inte är uppgjorda innan någon går bort. Främst om det sker hastigt och oväntat.

Smutskastningen mellan Stieg Larssons bror, Joakim, och Eva Gabrielsson är inte snygg.
Mitt emellan dem, som en grov dragkampstamp, hänger blockbustern den fjärde boken om Lisbeth Salander.

Eva Gabrielsson har konsekvent vägrat att låta sig köpas ut på ett "billigt" sätt och istället har hon kämpat för att få förvalta Stieg Larssons författarverk. Joakim Larsson och familjen runtomkring har erbjudit Eva att sitta med i styrelsen och har erbjudit 20 miljioner av de 130 miljoner som böckerna värderades till i början av arvstvisten.

Självklart är det ju så att Gabrielsson hade sålt ut sig helt ifall hon tagit emot den delen.

Joakim Larsson har nu i dagarna bemött de fakta som står i Gabrielssons bok och plockat isär hennes argument i boken bit för bit. Bland annat har hon skrivit att  Stieg inte var bjuden på broderns bröllop och om det säger Joakim att ingen var på hans bröllop för de hade inget.

Det finns ett flertal uppgifter i Gabrielssons bok som bemöts på ungefär samma sätt med motpåståenden och allt handlar om vem som kände Stieg bäst och därmed har störst rätt till det gigantiska bokarvet.

Joakim Larsson har låtit pressen publicera en mailväxling mellan honom och Stieg som han menar på visar att de visst hade en tät kontakt men när man läser det framstår det snarare som ett mail där de gör en resumé över en tid då de inte haft kontakt på ett tag.

Sedan säger Joakim Larsson också på ett annat ställe såhär angående att Eva Gabrielsson några år efter Stiegs död är orolig över att förlora lägenheten. "Om hon gjort som vi ville, tagit bort raden om den fjärde boken och skrivit under, skulle hon ha ägt hela lägenheten redan hösten 2005."

Det får en ju att känna att broder Joakims storsinthet gentemot Gabrielsson handlat en hel del om bok nr 4.

Ja, jag vet inte. Men 30 år tillsammans är en lång tid och det fanns, utifrån Joakims mailbevis, inga planer på ett uppbrott 20 dagar innan Stieg gick bort. Snarare planerade paret att köpa ett sommarhus då det såg ut att gå väldigt bra med Stiegs bok.

Joakims motiv till agerandet är att han tror att han och hans barn är bäst lämpade att föra vidare arvet efter Stieg och han är orolig för vad som skulle kunna hända ifall Eva Gabrielsson gick bort då hon förvaltade författarskapet.

Som sagt, vem kände Stieg bäst?

Stieg Larsson inleder sitt brev till brodern med orden "Hallå Umeå" . . .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar