Välkommen till Ryssfemmor!


lördag 25 december 2010

Leif Boork tror han är bättre än han är

Leif Boork ska få utökat utrymme i Expressen och det kan man ju både tycka om och ogilla.
Själv tycker jag att den gamle busschauffören saknar en hel del av stringens i sina skriverier och ena dagen är åt ena hållet för att nästa krönika vara åt helt motsatt håll. Det enda man kan vara helt säker på är att han är emot.

De senaste dagarna har vi kunnat läsa alltmer heta artiklar om att Peter "Foppa" Forsberg är på väg att göra comeback. Igen. För tusende gången är det väl nu.

De allra flesta börjar väl så smått tröttna på att höra om hur han försökt och hur hans gamla sargade fot återigen satt stopp. Inte minst Forsberg själv. När alla andra greppade små små korta halmstrån för att han skulle kunna fortsätta lira - Bengt-Åke Gustafsson, Philadelphia Flyers, Colorade Avalanche, NHL, KHL...hela hockeyvärlden - så var Forsberg den förste som sa att det inte skulle hålla.

Han har själv önskat att åtgärda och träna sig själv, kroppen, det mentala och framförallt foten i det tysta för att sedan testa att göra en comeback. Nu har det ändå läckt ut rapporter på förhand ifrån olika islador och läkarbesök och annat och därför har detta ältats i media mer än nödvändigt.
Forsberg har också gjort ett par comebacker redan och jag har för mig att han klivit av rinkarna med ett antal poäng i bagaget i så gott som varje match han spelat.

Han har ju vunnit så gott som allt. Varför lägger han då inte av?
Det finns väl miljoner skäl till detta men varje enskilt skäl som Peter Forsberg har för att inte lägga elitskridskorna på hyllan är gott nog. Varje enda litet skäl mynnar också ut i ett enda och ett väldigt viktigt skäl. Han är inte redo ännu.

Han vill kanske vinna SM med Modo?
Han vill kanske vara den som SJÄLV bestämmer när han slutar?
Han vill inte låta dårarna som slog sönder honom bestämma när han slutar?
Han kanske tycker att det är så jäkla roligt att lira ishockey och att mupparna i korphockeyn inte ger nog med stimulans för honom?
Han kanske vill täppa till truten på Leif Boork?

Leif Boork kan komma på ett antal tragiska skäl. Såhär skriver chaffisen;
"Jag kan tänka mig ett vettigt skäl. Peter Forsberg vill vinna sitt SM-guld innan han avslutar karriären.
Men sen kan jag tänka mig ett antal andra, låt mig säga, mer tragiska skäl.
Peter Forsberg lyssnar inte på sin kropp. Som har tagit för mycket stryk genom åren. Men som den tjurskalle han är lyssnar han vare sig till kroppens varningssignaler eller vänner som ber honom sluta. Med risk för de konsekvenser fortsatt spel kan få för hans hälsa på ålderns höst. Som fortfarande är en bit bort men kan skönjas. 
Peter Forsberg lever i en förgången tankevärld där han tror att han är bättre än han är. 
Han hoppas att den gamle världsspelaren ska kliva fram ur skuggorna och dominera elitserien."



Förutom att det är ruskigt dålig svenska så är väl detta ändå inte skälen till att Forsberg fortsätter?
Såhär talar ju bara en som inte tycker om Forsberg.
Ja, ok då för att det kan finnas ett strå av omtanke i detta också, det kan jag köpa men att Forsberg skulle leva i en förgången tankevärld är ju bara ett sånt skitsnack att det måste bemötas.

För det första så tror jag att de flesta som följt Foppas senaste matcher faktiskt sett att han har väldigt mycket ishockey kvar i sig. För det andra har han faktiskt levererat. För det tredje så är nog Forsberg den förste som skulle märka om han inte hängde med på det sätt han önskar. För det fjärde så har vi i Sverige sällan haft en så självkritisk spelare i något sammanhang.

I sin krönika börjar sedan Boork yra om att Forsbergs liv är så torftigt att han inte kan släppa elitishockeyn.
Boork ondgör sig över att Forsberg och andra idrottare inte har något efter idrotten som kan bredda och berika ett liv som enbart bestått av en idrottsbubbla.

Boork fortsätter sedan sin hallelujaskrift om att Forsberg ska sluta med att dra in ett antal unga spelare i Modo som kommer att förpassas till andraplansroller och att den gamla generationens spelare i Modo inte är bra nog för att ta ett SM-guld. Även managern Markus Näslund får en liten varning på vägen för att ta in Forsberg. Skulle det ske så visar han, enligt Boork, direkt sin oerfarenhet på området lagbygge.

Boork avslutar med några rader om att Forsbergs comeback kommer att dra fulla hus i hockey-Sverige.
Men till slut så är han orolig över vem som får betala priset ifall Forsberg blir liggande i ett plankhörn och får göra en trist sorti. Svaret på det sistnämnda är ju Peter Forsberg själv och detta skulle smärta Boork djupt.

Hmm....med krönikörer som Leif Boork så känns en krossad fotled som ett myggbett i jämförelse.

Vad gör Leif Boork förutom att han skriver usla, men provocerande, texter om ishockey förresten?
Finns det inga yngre och journalistutbildade förmågor som vill ta över hans plats på första parkett?
Räcker det inte för Leif Boork att han kör buss eller blir livet för torftigt utan närheten till elitishockeyn?
Är inte Martin Kroon orolig över att hans lagbygge på expressen ska ta skada av att ha en så endimensionell skribent med i teamet?

Men det är klart. Om man tror att man är bättre än man är så kan man ju sälja ett och annat lösnummer.

2 kommentarer:

  1. Right in his face. Skitbra!

    SvaraRadera
  2. Inget ont om busschaufförer eller andra yrkesgrupper heller för den delen men en känga till Boork om torftighet i tillvaron.

    //Anders

    SvaraRadera