Välkommen till Ryssfemmor!


tisdag 28 december 2010

En klassisk bedragare

En bekant berättade om hur hon och några vänner skulle hyra en andrahandslägenhet på Järntorget och hur de nästan blev blåsta.

En kille svarade på tjejernas annons på Blocket och han kunde erbjuda dem den lägenhet de önskade.

Killen var grymt artig och trevlig och sa sig arbeta hos Trygg Hansa och nu skulle vara placerad på annan ort en tid så därför hyrde han ut lägenheten i andra hand. För detta ville han ha en deposition av tre månadshyror i förskott.

Han förstod ju precis tjejernas belägenhet och även vikten av att allt skulle gå rätt till för de hade ju alla varit med om lurendrejare i olika former. Papperen skulle skrivas på och värden skulle kontaktas och ingenting skulle lämnas åt slumpen. Han hade ju valt tjejerna till att hyra lägenheten eftersom han dels litade på tjejer som var ordningssamma och sedan ville han ju gärna hjälpa studenter som han visste hade det så svårt att få lägenhet.

En av tjejerna hade dessutom arbetat för eller hade möjligen en bekant som arbetade för Trygg Hansa så hon kunde ställa lite frågor om det och "uthyrarkillen" svarade galant på alla frågor som om han vore insatt.

Efter någon dags så ringde en annan man upp tjejerna och frågade ifall de blivit erbjudna att hyra en lägenhet på Järntorget. Det kunde ju inte förnekas men vem var nu denne man?
Jo, det visade sig vara mannen som stod på förstahandskontraktet.

Han hade blivit kontaktad av Bostadsbolaget som undrade vad det var som var på gång med hans lägenhet eftersom det ringt så många och frågat om den de senaste dagarna.
Då visade det sig att kontraktsinnehavaren hade hyrt ut sin lägenhet i andra hand till "uthyraren" för en vecka sedan och nu pågick det en kommers där "uthyraren" tog in depositioner om 27000 kronor på löpande band av hugade spekulanter. ALLA var erbjudna att hyra lägenheten.

Kontraktsinnehavaren hade rest ner från Stockholm till Göteborg för att kolla vad som var i görningen.
Han tog sig in i lägenheten där han stötte på "uthyraren" och började ställa frågor om vad som var på gång.
"Uthyraren" hade ju ingen aning om någonting och slog ifrån sig alla frågor.
Han ville ju gärna prata om detta men skulle bara gå på toaletten.

Och därifrån kom snubben aldrig tillbaks utan han hoppade ut genom fönstret på andra våningen och har inte setts till sedan dess.

Kvar på golvet lämnade han en dator och tio högar med papper.
Högarna innehöll förfalskade hyreskontrakt och små noteringar om alla hyrestagare och även berättelser om vem han utgett sig för att vara för varje. Ibland skulle han alltså sälja försäkringar för Trygg Hansa i Stockholm, ibland skulle han arbeta för ett byggbolag i Malmö och ibland som bilförsäljare i mellansverige o.s.v.

På detta vis avslöjades alltså bedragaren och kontraktsinnehavaren kontaktade alla spekulanter och åtminstone tjejerna hann inte betala in depositionen innan så de klarade sig.

Det var ett tag sedan jag hörde talas om en sådan här historisk bluff men de klassiska bedragarna finns alltså kvar.

Andra mer storskaliga bedragare finns ju förstås. . . 

Eler vad ska man kalla de stora elektronikkedjornas mellandagsreor för?
Det scheissebilliga elvaruhuset hamnade ju med byxorna nere när många kunder samtidigt kontaktade media om att varorna som det scheissebilliga elvaruhuset annonserade ut inte fanns att köpa. Kunder som stod först i kön fick veta att produkten de kommit för att köpa var slutsåld!
En annan variant var att de sa sig ha ett kampanjpris mellan 22-24 december och sedan återgick till ordinarie pris som sedan rean på 20 % räknades på och därmed landade reapriset på exakt samma nivå som innan.

En del bedragare är riktigt supertydliga och helgjutna i sitt värv medans andra bedrar utan att riktigt stå för det såsom t.ex. elkedjorna.

Ett gått råd till dig som tänker köpa lite dyrare elektronikprylar.
Jämför priserna på prisjakt.se eller pricerunner.se en tid innan och ha klart för dig vilken prisnivå som är rimlig. Lockas du till en butik som har en kampanj ska du ha klart för dig vad du ska köpa och har de inte produkten eller om du blir rekommenderad att köpa en dyrare "men bättre" produkt drar du bara därifrån utan att köpa så mycket som ett batteri.

Allt annat är puckat. . .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar