Välkommen till Ryssfemmor!


tisdag 11 januari 2011

Var tog ni vägen...kom tillbaks!

För några säsonger sedan tampades ett gäng innebandykillar i en jämn P93-serie.
Ja, eller att säga en serie är fel för många klubbar hade flera lag med i seriespelet. Det fanns fyra serier för P93:or.
Pixbo hade nog lag i varje serie.
Frölunda IBK hade två lag.
Marstrands IBK hade tre lag i seriespel.
IBF Älvstranden hade två lag i seriespel.
FBC Lerum hette då Pantern och hade även de två eller tre lag i seriespel.
Floda IBK hade ett par lag med i serien.
Partille IBS stötte man på i minst två serier.
Lindås IBK kom med små lag men de ställde upp i ett par serier.
Onsala spelade i en hallandsserie och i en göteborgsserie och likaså med Sandö.

Det fanns några små klubbar som IF Marin Väst, Ale IBF och Mölndals IBF som bara återfanns i en serie.

Nu när jag följer upp detta ser jag att manfallet varit enormt stort.
Det finns glädjande nog en P93-serie men den är till största delen fylld av yngre spelare. Av de fyra serierna med 10-12 lag i varje återstår alltså en serie om tolv lag. En tidigare jätteklubb som Marstrands IBK har inget lag i vare sig P93 eller i 91-92-serien. Där finns inte heller Pixbo Wallenstam eller Floda IBK.
De senare spelar dock i P93-serien fortfarande.

Ovanstående bild var densamma för P92- och P91-kullarna. Klubbarna hade flera lag i olika serier men nu har de allra flesta spelarna ur dessa kullar lagt av helt.
En del hittar man i nya division 6-serien och i några seniorlag men det är ett fåtal ifrån 90-91-92-93 och 94 som gått vidare till seniorspel.

Att återväxten minskat i slutet beror delvis på demografiska skäl. Sedan har naturligtvis många fotbollsdubblerande valt fotbollen men majoriteten har helt enkelt lagt av helt med idrott.

För egen del tror jag att innebandyn påbörjade sin toppning alldeles för tidigt och alldeles för hårt. Utslagningen blev svår och många tappade sin lagtillhörighet. Kompisar splittrades för att den ena var duktigare än den andre och en del spelade med äldre spelare tidigt så att sämre äldre spelare inte fick plats.
Det blev på så sätt en utslagning både underifrån och uppåt i och med att spelare som lämnade ungdomsspel inte fick plats i seniorlag.

Hela idén med att skapa och hålla ihop ett kompisgäng som lyckades- och misslyckades tillsammans föll helt enkelt och spelare som inte var tidigt utvecklade föll bort först och tog sedan med sig duktigare kompisar.

Visst är det ju så att inte alla kan fortsätta upp i seniorspel men att det var så illa som det visat sig vara trodde jag inte.

Många seniorlag tror jag också skulle ta emot dessa duktiga ungdomar med öppna armar. Det är bara att titta på alla de lag som finns i de lägre serierna - VF FK, Hult, Guldringen och Guldheden, Kåhög, Burås och för alldel även Högsbo AIK.

Vi i Högsbo har idag välbesökta träningar och har påbörjat en föryngring men andra klubbar är verkligen i utdöende dinosauriestyle.

På det stora hela tror jag också att denna utveckling missgynnar elitlagen i regionen. Ju fler som fortsätter lite högre upp i åldrarna desto större blir rekryteringsbasen och detta underlättar ju även för elitklubbarna att hitta spelare. Det måste också vara intressant för alla inom innebandyn att många har ett intresse av att följa sporten ifrån insidan. Vänner och bekanta intresserar sig och det blir ett sug kring sporten ju fler som är aktiva.

Det skulle vara intressant att göra en jämförelse av detta över landet för att se ifall det ser likadant ut överallt.

Jag vill också framhålla en klubb som jag tycker verkar ha lyckats bättre med att hålla kvar spelare än vad andra har gjort och det är FBC Lerum/Pantern.
Om det sedan beror på sammanslagningar och nedläggningar av andra klubbar däromkring vet jag inte men klubben har ett stort antal spelare i 17-18-årsåldern kvar. Klubben finns också representerad i alla serierna 91/92, 93 och 94. För dem är 95-kullen orepresenterad men de har två lag i P96-serierna.

Pantern på sin tid och FBC Lerum var också lite annorlunda på så sätt att de hade ett rullande schema över vilka spelare som spelade i olika serier. Därmed fick alla chansen att spela i det bättre likväl som det sämre laget.
Jag känner inte till ifall detta var en klubbpolicy eller om det var just ledarna för P93 som tillämpade detta men det verkar ju ha gett utslag nu.

Självklart kan det finnas mängder med faktorer bakom allt ovanstående men jag tror i alla fall att innebandyn kan tjäna på att diskutera detta öppet.

Går det att få tillbaks alla dessa 90-91-92-93 och 94-spelare till innebandyn?

Om du tillhör någon av ovanstående kullar och har slutat spela innebandy så ska du veta att det finns många renodlade seniorklubbar som gärna skulle se att du kom och besökte dem. Ta gärna med en kompis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar