Välkommen till Ryssfemmor!


söndag 4 oktober 2009

Innebandyzonen och Frölunda IBK

Kikar lite på Innebandyzonen som bl.a. har ett forum där folk kan uttrycka sig så som man vill.
En del har t.ex., liksom jag, tippat serierna på olika nivåer.

När jag nu besöker sidan kan jag ana att en del följer division 3 Göteborg lite extra och gärna med fokus på Frölunda IBK.
Kanske är det bara jag som fastnar för just det för att jag själv följer klubben lite extra, who knows?

Tyvärr är det, som i alla forum, det negativa som tar överhanden.
Skadeglädjen över eventuella förluster är stor och man grottar gärna ner sig i det.
Till och med i klubbens eget forum finns det nu negativa skriverier.

Frölunda IBK har under många år varit en stor ungdomsförening i första hand och har saknat de där riktigt stora ambitionerna och stukturerna för spel högre upp i seriesystemet.

Några riktigt fina årskullar försvann i sin helhet, antingen till andra idrotter eller till andra klubbar, och återväxten blev skadad. Att dessa årskullar försvann berodde faktiskt till stor del på klubbens välkomnande hållning. Ända tills för ett par år sedan kunde klubben ta in hela fotbollslag som ville ha vinterträning i föreningen. Det skapade en hel del följdproblem med sammanslagningar och olika gruppkonstellationer med slitningar. Detta är nu borta sedan ett par år.

Utöver det är konkurrensen om talangerna i Göteborgs västra stadsdelar stenhård. Västra Frölunda IF är en jätteklubb vad gäller både handboll och fotboll och sedan har vi Önnered som är en stor klubb inom handboll. Utöver det finns innebandyklubbarna IF Marin Väst och Lindås Waves inom upptagningsområdet.
På det sättet har många andra klubbar lite annorlunda förhållanden.
Floda, Lerum, Marstrand, Stenungsund, Partille och Pixbo har jämförelsevis lindrig konkurrens om ungdomarna bara utifrån de geografiska förutsättningarna. IBK/IBF Göteborg har också rätt liten innebandykonkurrens om ungdomarna i de östra stadsdelarna.

Flatåshallen som hemmahall har väl heller aldrig varit något som glänst i ögonen på besökare. I och med höstens renovering är det bara att hoppas att Flatås blir en riktigt fin hall att komma till. Jag ser i alla fall fram emot att se resultatet.

Nu har Frölunda också en jätte i Lindås Waves att kämpa mot.
Lindås har lyckats etablera sig i division 1 och de kommer framöver att jaga frenetiskt efter de allra främsta talangerna och siktar i första hand in sig på de lokala talangerna.
Helt klart är också att Lindås har lyckats knyta till sig en styrelse som arbetat stenhårt med att få igenom bygget av Waveshallen. Jag kan bara gratulera Lindås till den starka styrelserepresentation de har. Det är imponerande vad de har åstadkommit såhär långt och hallen kommer att vara en stark konkurrensfördel i kampen om talangerna. Sedan återstår det ju att se vad som händer ekonomiskt för alla inblandade men vi får ju hoppas att det går bra. Det blir härligt att kunna besöka en helt ny innebandyarena.

Jag vil gärna trycka lite extra på vikten av att ha en riktigt stark styrelse. Det är oftast här som de riktiga eldsjälarna finns och det är dessa personer som bär ut klubbens anda och som målar upp klubbens visioner. Gör man detta bra lyckas man bra med att locka till sig ledare, talanger, sponsorer och medlemmar. Här tycks Lindås ha varit väldigt framgångsrika och det kommer att bära än mer frukt på sikt.

Nåväl. Det faktum att Frölunda IBK spelar i division 3, vilket jag alltså inte tror de gjort om de fått behålla spelare genom åren, och att de haft en sunkig hall gör att Frölunda i ungdomssammanhang länge setts som något som katten släpat in.

Dock har nu klubben två år på raken nosat på ett avancemang till division 2 och det är roligt.
Frölunda har fått behålla en stor grupp P91:or, mycket tack vare Maria Ekströms idoga arbete, och förhoppningsvis är det dessa talanger som kan föra upp klubben i seriesystemet. Givetvis med uppbackning av de mer rutinerade spelarna som fortfarande finns i föreningen och även yngre förmågor på sikt.

Jens Larsson har fått en lite motig start för A-laget men har lyckats strålande med juniorlaget och jag är säker på att han strax kommer in i en vinnarcirkel även med de äldre. Man får inte glömma att generationsväxlingar oftast kostar en del men de är värda priset i förlängningen.

Det finns alltså gott hopp om Frölunda;
* Strukturen kring konkurrerande lag i samma årskull inom klubben är borta.
* Flatåshallen renoveras just nu i detta ögonblick.
* Det finns ett antal riktigt duktiga yngre förmågor i Frölunda IBK.
* Man har en stor och stark generation som är redo att gå in i seniorspel.
* Klubben har en sympatisk, populär och duktig A-lagsledare i Jens Larsson.

Frölunda IBK består av ett antal spelare och ledare som förtjänar större cred än de generellt sett får runtom i distriktet. Med de förutsättningar klubben har så gör spelare och ledare ett riktigt bra jobb och snart befinner sig nog representationslaget på en nivå som det förtjänar också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar