Välkommen till Ryssfemmor!


lördag 13 november 2010

Örgryte IS och Parkinsons lag

Måste ju beröra ÖIS lite eftersom jag trots allt håller en tumme för laget.
Det finns andra förståsigpåare som kan lägga ut texten betydligt mer djupgående kring fotbollen och dess ekonomi men jag drar ändå ihop några rader.

Örgryte IS har tydligen nio avlönade tränare.

NIO!

Ok, huvudtränare, assisterande tränare och målvaktstränare.
Sedan har man säkert en juniortränare också och denne ska ju ha en assisterande coach.
Där får jag ihop fem tränare.

Vad gör övriga fyra?

Fotbollens problem är att det finns för lite pengar men samtidigt undrar jag om det inte är ett gigantiskt problem i att det finns för MYCKET pengar också.

Utöver detta så betalar man ytterst mediokra spelare löner som gör att de kan leva fullt ut på fotbollen.
Jag är ledsen Zavadil, Leinar, Santos och Anklev men ni är inte tillräckligt bra för det.
Dessutom tror jag att de flesta spelarna på denna nivå inte skulle bli sämre fotbollsspelare om de ägnade sig åt annat mellan bollpassen. Pavel Zavadils lön uppges på vissa håll ha legat på 60 000 kr i månaden vilket är en alldeles för hög siffra enligt Dick Last.
Ok, men låt säga att det handlar om 40 000 kr i månaden vilket är en betydligt lägre siffra Dick.
Då handlar det om närmare 500 000 kr om året.
För EN spelare.

Visst, jag är säker på att flera av spelarna, flertalet troligen,  i ÖIS måste arbeta vid sidan om men klubben har inte råd med såna utsvävningar som att ge 40 000 kr i lön till en spelare.

Nio avlönade tränare.
Vad tjänar dessa?

På något vis känns det som att man kan tillämpa Parkinsons lag här.
Northcote Parkinson formulerade an lag som säger att ett arbete kommer att ta exakt den tid i anspråk som är avsatt för ändamålet.
Parkinson formulerade en andra lag, The law and the profits,  som säger att  utgifterna stiger för att motsvara inkomsterna.

I Örgrytes fall så tog man sig till att förra säsongen spela i Allsvenskan.
Vips så hade man anställt både den ene och den andra som tidigare gjort en insats i klubben till en billigare peng. Blev det plötsligt MER att göra i klubben än det man gjorde tidigare?
Var Örgrytes mål med att komma till Allsvenskan att fler skulle kunna leva helt och fullt på klubben?
Med det allsvenska avancemanget följde naturligtvis en del sponsorsintäkter och en del intäkter ifrån Svensk Elitfotboll och vad de nu har för ekonomiska förutsättningar. Kort sagt så kan en klubb som kommer upp i Allsvenskan räkna in en del intäkter men i Örgrytes fall verkar det innebära någon slags hybris för varför hamnar man annars på den ekonomiska ruinens brant hela tiden?

Det pratas om att ombilda klubben under namnet "FC Gothia".
Varför?
Vem ska ha ett intresse i FC Gothia?
Om Örgryte IS nu självkvävs av de ansvarigas girighet så är klubben historia.
Jag vet inte om man då börjar om i lägsta serien eller hur man gör men det kommer inte att fungera att starta om under ett nytt namn. Då blir det en ny klubb och då kan och kommer fansen att hitta nya favoriter att lägga sin tid på. VEM ska vara FC Gothia?
Pavel Zavadil?
Dick Last?
David Leinar?
Balders Hage och Mattias Andersson?


Nej, OM nu Örgryte IS överlever detta, vilket jag verkligen hoppas, måste klubben starta om med ett nytt friskt sätt att agera och tänka.
Klubben måste för det första väcka intresse genom det starka varumärke man har.
Därifrån ska man sedan bygga ifrån det lilla.
Tränare och spelare ska vara stolta över att få representera Örgryte IS.
Klubben kommer att få intresse ifrån tillräckligt många duktiga tränare som är beredda att lägga tid för att utveckla talanger ifrån unga år utan att de kostar hundratusentals kronor.
Klubben ska inte heller bygga på spelare som kräver fantasisummor för att spela utan dessa spelare ska kvickt ersättas av egna unga talanger. Det finns tillräckligt många sådana i Göteborg för att klubben ska kunna leva ett gott liv i mitten på Superettan.
Klubben ska också ha en styrelse som står för värderingar som bygger på traditioner och klubbkänsla. Styrelsen ska övervaka att eventuella karriärister som vill ta över klubben hålls borta.

Parkinsons lag ska aldrig få bli gällande för Örgryte IS igen.

2 kommentarer: