Välkommen till Ryssfemmor!


söndag 29 augusti 2010

Omöjlige Zlatan

Jag tänkte bara göra en liten reflektion över "Omöjlige Zlatan".

I någon tidning hade man gjort en sammanställning över de coacher som Zlatan haft och hur det hade fungerat.

Det började med någon ungdomstränare som hade skickat iväg honom från en träning och sedan kom Michael Andersson i Malmö FF. Co Adriansee i Ajax, Ronald Koeman i Ajax, Fabio Capello i Juventus, Mancini i Inter, Mourinho i Inter och så Josep Guardiola i FC Barcelona.

Ungdomstränaren, Johnny Gyllensjö, hade Zlatan i malmö FFs pojklag och där ägnade han åtskilliga timmar åt att få Zlatan till att acceptera att han var en del av ett lag. Tydligen var det så illa att Zlatan övervägde att sluta med fotbollen.

I Malmö FF bråkade Zlatan med Jonnie Fedel som i sig var en rätt speciell person han också. Sedan petades Zlatan, av disciplinerade skäl, i sin sista match för Malmö FF innan han åkte till Ajax. Michael Andersson hanterade det hela så som vilken tränare som helst hade gjort.

I Ajax var inte tränaren Co Adriansee nöjd med Zlatans negativa inställning och egensinniga attityd. En attityd som Adriensee hävdade hindrade Zlatan i utvecklingen eftersom han hade så svårt att ta till sig influenser utifrån. Adriansee har i senare intervjuer sagt att Zlatan har något fel i huvudet.
Koeman som efterträdde Adriansee som tränare tacklade Zlatan på ett bättre sätt och under honom blommade Zlatan ut. Det var först när Zlatan skulle lämna Ajax som det blev bråk med Van Der Vaart.

I Juventus hade visst Fabio Capello och Zlatan en hel del diskussioner om hur Zlatan skulle bete sig på banan och till en början skapade det gnissel men efterhand lärde de sig att acceptera och respektera varandra.

Efter det hamnade Zlatan i Inter och hade där Roberto Mancini och José Mourinho och det är två tränare som mycket gärna skulle vilja jobba med Zlatan igen. Mancini var beredd att göra Zlatan till världens bäst betalde spelare. Mourinho hindrades av klubbens budget.
Men jag undrar om inte Zlatan och Mourinho kommer att samarbeta igen i framtiden. . .

Josep Guardiola hade heller inga problem med Zlatan i början förrän Lionel Messis spel blev lidande.

Lars Lagerbäck är ju ett träben som ville hantera truppen som små barn. Den relationen var en riktig kulturkrock.

Erik Hamrén och Zlatan tycks så komma bra överens inledningsvis.

För mig tycks Zlatans dampproblem ha blivit mindre och mindre med åren och i takt med att han mognat. Helena Seger och barnen har nog gjort sitt till.

Andelen lagkamrater som vittnar om Zlatan som en god lagkamrat är också många.
Sedan finns det ju en och annan som kan klaga. Kim Källström är en.

På tal om Källström och Zlatan så har ju faktiskt Källström själv agerat lite egensinnigt ett antal gånger när han behållit bollen istället för att passa Zlatan som stått i ett bättre läge. Kanske därför Wernbloom får chansen. . . .

2 kommentarer:

  1. Wernbloom får chansen för att han är bättre helt enkelt. Källström har nött för mycket bänk.

    SvaraRadera
  2. Både Wernbloom och Källström är riktigt bra.
    Själv gillar jag nog Källströms personlighet lite bättre på ett sätt men han har en mörk trulighet som inte är så rolig.

    Källström borde vara lite mer lättejfull, obrydd och bara spela boll. Då är han som bäst och i våras var han riktigt riktigt bra i matchen innan Lyon blev utslagna ur Champions League. I den sista matchen fick han inte spela...märkligt?
    Fransk coachning.

    //Anders

    SvaraRadera