Välkommen till Ryssfemmor!


söndag 29 augusti 2010

Nu kan Barcelona andas ut. . . för stunden

Äntligen är pärsen över för alla inblandade i fighten Zlatan Vs. Guardiola.

FC Barcelona lever vidare i all välmåga och Josep Guardiola slipper att få ett nervöst sammanbrott samtidigt som Zlatan åter blir Kung. Visserligen blir han Kung i ett betydligt fattigare land men han blir Kung.

Italiensk fotboll är verkligen på dekis men alla länder har sina svackor ibland och hämtar sig. Premier League är idag kronan på verket bland fotbollsligor men backa till början av 90-talet och det var kris där med huliganism, dålig fotboll och spelarinavel. Osvaldo Ardiles och David Ginola sågs som exotiska utländska inslag i ligan men resten var inhemska jordfräsar.
Bundesliga har länge legat i träda och det är i stort sett bara Bayern München som varit ljuset i mörkret. Åtminstone om man tittar på europeiska cuper och framgångarna där samt stjärnstatusen hos de största spelarna i ligan. Spelmässigt har Bundesliga alltid varit attraktiv. Sedan kan ju en tysk tekniker aldrig få ett erkännande på samma sätt som en brasiliansk tekniker.
La Liga har de senaste åren klivit fram som den näst största ligan och där är det lokomotiven FC Barcelona och Real Madrid som drar fram tåget av mindre klubbar. Nu får de draghjälp av Athletico Madrid. Valencia och Sevilla verkar däremot tappa.
Serie A har på några år förvandlats från att ha varit jämbördig med Premier League till att bli den börschkraschade farbrorn som sover och lever i sin slitna bruna kostym och som ser sina söner fly utomlands.

Samtidigt lever vissa länder väldigt starkt på någon form av konstgjord andning.
Hela Spanien tycks göra det och därmed också dess fotbollsklubbar.
Hur stora är nu FC Barcelonas skulder, 2 miljarder?

I Premier League ligger flera klubbar på gränsen till ekonomisk kollaps. Till och med jättarna Manchester United och Liverpool.

I Italien raserades mycket i samband med mutskandalen Calciopoli och sedan var inte mycket sig likt men nedgången hade väl redan börjat när den bomben briserade.

När det gäller lösningen på ekonomin har FC Barcelona en idé om att fylla på med spelare ur de egna leden och det blir ju relativt billigt jämfört med att köpa in spelare utifrån.
Manchester United har också en fotbollsakademi men de tycks inte lyckas lika väl med den så de får handla mer utifrån. En annan lösning som de har är ju att behålla spelare tills de nästan tar sig fram i rullator - Giggs, Scholes och Van der Saar t.ex.

Jag tror att vi i framtiden får se Bayern München bilda skola för världens stora fotbollsklubbar. Ekonomin ska gå ihop först och sedan kan man handla. Enkelt så.

I Barcelona säljer man nu Zlatan fast man lånar väl ut honom först och säljer nästa år. Det måste vara rejält brighta affärsmän i den där klubben. De nöjer sig inte med det utan nästa drag är att köpa in Mascherano och det ryktas om att de ska ta in Robinho. Börjar de åter att jaga Cesc Fabregas tro?

Nåväl, Josep Guardiola lär behöva alla medel han kan få för att klara nästa dust som blir den mot José Mourinho. Guardiola lär ha sagt att han kommer att bli en bättre coach nu när han ska tampas mot Mourinho. He he... jo, det tror jag det. Det blir åtminstone två matcher till där Pep får se och lära.

Zlatan Ibrahimovic kommer säkerligen också att användas som ammunition i ordkriget som kommer att komma när Mourinho drar igång.

Så passa på att andas nu Josep Guardiola för du lär få klia dig i nacken många gånger i vinter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar