Välkommen till Ryssfemmor!


söndag 13 mars 2011

Dr Doom och Enok Sarri

Det finns en ekonomiprofessor, Nouriel Roubini, som nu åtnjuter världsberömmelse för att han åker omkring och föreläser och förutspår konjunkturer i ekonomin.
Efter att ha förutspått bostadsbubblan i USA och finanskrisen så döptes han till Dr Doom.

Nu förutspår han en oljekris.

Hmmm...
Alltså, hur jävla svårt kan det vara att räkna ut den grejen då?
"Priset på råolja beror på två saker, tillgång och rädsla" säger Roubini.
Ok, hur han fick in "rädsla" i den ekvationen får han förklara själv i någon avhandling som ingen orkar läsa.

Jag säger bara att tillgången på olja och priset på oljan naturligtvis påverkas av oroligheterna i Mellanöstern. Om land efter land befinner sig i mer eller mindre kaos så förstår ju vilken apa som helst att tillgången kommer att minska och därmed går priset upp. Du behöver inte vara ekonomiprofessor för att räkna ut det.

När det gäller bostadsbubblan i USA så var inte den heller särskilt svår att förutspå. Om du bygger upp tomma värden i någonting, fastigheter eller mark eller valutor, så kommer det så småningom att brista. Du måste ha ett verkligt värde bakom investeringen för att kunna plocka hem något.
Om du går ifrån en ekonomi där det är relativt svårt att sälja ditt hus och priset på huset är relativt konstant under många år till att värdestegringen på huset skjuter i höjden och bankerna lånar ut till köp av samma hus utan säkerhet samtidigt som all industriell investering görs utomlands (läs Kina) så går det åt helvete till slut.

Enok Sarri var en samegubbe som spådde väder.
Jag minns inte hur han nu gjorde och vilka metoder han hade men jag har för mig att han rätt ofta hade fel. Nu säger jag inte att Dr Doom har fel men dessa två spågubbar har i alla fall en sak gemensam - förutsägbarheten. När Enok Sarri gick ut i mars och sa att sommaren snart kommer så hade han ju inte fel. Roubinis förutsägelser är lika spännande de tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar